Menu




Elu täis kirge Amazone vastu: põllumajandustehnika-maailma visionäär Heinz Dreyer – 90

Uudised 25.02.2022   

Elu täis kirge Amazone vastu: põllumajandustehnika-maailma visionäär Heinz Dreyer – 90


Aastaid Amazonen-Werke tegevdirektorina töötanud professor Heinz Dreyer tähistas 19. veebruaril oma 90. sünnipäeva.

Dreyeri pere kolmanda põlvkonna esindajana aitas ta ettevõtet üles ehitada ja mängis olulist rolli selle arendamisel ülemaailmseks põllumajandusmasinate spetsialistiks kaasaegses taimekasvatuses.

Oma tegevuse käigus Amazone kontserni juhtkonnas tegi Dreyer suure hulga olulisi auhinnatud tehnilisi leiutisi, mis on ka patenteeritud. 2005. aasta alguses andis ta juhtimise üle oma pojale dr. Justus Dreyerile. Sellegipoolest vastutab ta endiselt Amazone külvitehnoloogia ja optimaalse väetamise eest ning on jätkuvalt seotud Samara Riikliku Põllumajandusülikooli ja teiste ülikoolidega. Samuti jätkab ta juhatuse liikmena.

Kui tema isa ootamatult suri, liitus Heinz Dreyer koos oma nõbu Klaus Dreyeriga ettevõttega Amazonen-Werke ja asus koos temaga ettevõtet juhtima. See juhtus 1958. aasta alguses. Ta tegeles algusest peale eelkõige tootearendusega ja saavutas siin kohe suurt edu. Vaid mõne nädala pärast leiutas ta esimese ZA kolmepunktilise hoovastikuga kahekettalise väetisekülviku, millest sai hiljem peaaegu kõigi maailmas kasutatud väetiselaoturite eelkäija ja mida on praeguseks müüdud üle 750 000 ühiku. Samuti tegeles ta kartulikombainide edasiarendamisega, töötas välja uut tüüpi sõnnikulaoturi, leiutas uued suuremate töölaiuste jaoks mõeldud külvikud ja lõpuks uue kaasaegse, traktorile paigaldatava külviku, mis tõi lühikese aja pärast ka Amazonen-Werke turuliidri selles vallas – legendaarse Amazone D4.

Uus juhtimiskontseptsioon ettevõttele

Äriga seoses oli tema jaoks eriti oluline tulevikku suunatud juhtimine. Ta töötas välja juhtgrupi kontseptsiooni, kuhu lisaks kahele tegevdirektorile kuulusid ka hoolikalt valitud vastava hääleõigusega töötajad, nn Juhtimisgrupp 1 (FG1), mis esindab kõrgemat juhtorganit tänaseni. Praegu koosneb see kaheksast inimesest ja selle liige on siiani ka prof. Heinz Dreyer.

Alates 1975. aastast keskendus ta oma arendustegevuses Kanadas otsekülvi külvikutele.

Täna töötab rahvusvaheliselt edukas Amazone ettevõtete grupis üheksas tootmisüksuses Saksamaal, Prantsusmaal, Venemaal ja Ungaris ligikaudu 2000 töötajat.

Põllumajandustehnika valdkonna teadusliku uurimis- ja arendustegevuse teenete eest omistati talle 2005. aasta suvel Hohenheimi ülikooli audoktori kraad. Ta pälvis Vene Föderatsiooni Põllumajandusministeeriumi hõbedase teenetemärgi. aastal 2008. Saksa Inseneride Liit (VDI) tunnustas prof Heinz Dreyeri elutöö eest VDI aumedali 2009. aastal.

Kõrgeima autasuna valiti prof Heinz Dreyer 2012. aastal Venemaa Põllumajandusteaduste Akadeemia RAASi välisliikmeks. Seda liikmelisust peetakse Venemaa Föderatsiooni üheks kõrgeimaks teaduslikuks tunnustuseks ja seda antakse väga harva mitte-Venemaa teadlastele.





Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

Uus elektritraktor Prantsusmaalt

Uus elektritraktor Prantsusmaalt

Prantsusmaalt pärit startupi Seederal elektritraktori protot...

Uudised

AGCO investeerib Soome mootoritehasesse 70 miljonit eurot

AGCO investeerib Soome mootoritehasesse 70 miljonit eurot

Investeering AGCO Linnavuori tehasesse Nokias loob tehasele...