Menu




Wihuri Agri esitles Järvamaal kaasaegset silotehnikat

Uudised 22.07.2022   

Wihuri Agri esitles Järvamaal kaasaegset silotehnikat


Tehnikavalikut oli uudistama tulnud enam kui 150 põllumeeest üle Eesti.

Wihuri Agri alustas Sloveenias valmistatud SIP heinatehnika maaletoomist eelmise aasta sügisel. Esitletavaid masinaid – John Deere traktorid, silokombain, pressid, silokärud ja haakeseadmed – oli demopäeval ligi kakskümmend. Esimest korda sai Eesti põldudel näha uut John Deere 6R seeria traktorit, mille uuenenud mudeliseeriast esitleti 6R 185 ja 6R 215 mudeleid. Üksteise järel sõitsid peale tootejuhtide Joonas Pürg’i ja Janno Brobergi tooteesitlusi põllule tööle niidukid, kaaruti, vaaluti ja vaaluteisaldi. Niidukitest esitleti 9 ja 15 meetri laiuseid niidukeid. Neist viimane, rekordiomanik on suurim maailmas ning tunnustatud erinevate auhindadega.

SIP heinatehnikale saab loota

”Kvaliteetse söödamaterjali valmistamiseks on oluline niitmise kiirus, täpsus, kuivatamiseks kuluv aeg ning õige heksli pikkus,” ütleb Wihuri Agri müügijuht Marek Peensalu. ”Seetõttu on tipptasemel tehnika olulise tähtsusega. Igapäevane töö heinamaadel vajab töökindlaid masinaid. Uus SIP heinatehnika paistab silma oma robustse disaini, vastupidavate komponentide, kaasaegne tehnoloogia, kasutuslihtsuse ja hea manööverdusvõimega.”

“Niitmisel on oluline lõigata heina materjalivoo tõkestamise vältimiseks piisavalt kiiresti,” selgitab Wihuri Agri heinatehnika tootejuht Janno Broberg. ”SIP niidukitel on välja töötatud erilise konstruktsiooniga ketastega lõikelatt, mis tagab kiire ja tõhusa materjalivoo üle lõikelati isegi kallakutel niites. Niiduki põhikonstruktsioon annab sellele jäikuse ja optimaalne jõuülekanne aitab realiseerida kogu potentsiaali. Muljurid on abiks kiire silomassi valmistamisel. Korralik muljumine harutab suuremad söödamaterjali tükid lahti, parandades nii materjali kvaliteeti. Seetõttu on materjali lihtsam laiali laotada ja see närbub paremini.”

Söödamaterjali kvaliteet sõltub mitmest näitajast – olulised on täpsus ja kuivatamiseks kuluv aeg. Seetõttu on kaarutid oluline osa saagikoristusest. Kaasaegne tehnoloogia, kasutuslihtsus ja hea manööverdusvõime on hädavajalikud ühtlaseks ja optimaalseks söödamaterjali jaotamiseks. Kaarutamisega kuivab materjal rutem ja ühtlasemalt. SIP vaalutitega aetud vaalud on õhulised ja kerged, aidates söödamaterjalil paremini kuivada ning muutes selle kergemini koristatavaks. Uuenduslikud AIR vaaluteisaldid on vaalutustehnoloogia uusim samm.

Patenditud ja paindlik kogurseade, rootorikiirendi ja konveierilint võimaldavad saada õhulised ja ühtlaselt jaotatud vaalud. Koguritehnoloogia väldib õrnade lehtede kadu ning mulla, liiva ja kivide vaaludesse sattumist, tagades kvaliteetse sööda. Kogurseadme vedrupiid on kaardus sõidusuunale vastupidiselt ning seetõttu veetakse neid järel. Nii tõstetakse sööt maapinnalt üles ettevaatlikult ja kiirelt, vältides selle saastumist. Eesmine vaaluteisaldi tõstab sööda maapinnalt üles ning paigutab külgvaalu. Vaalutamise ajal ei sõida traktorirattad söödast üle ja säilib sööda kvaliteet.

Silopäeval jagas infot heina niitmise, närvutamise, silo valmistamise tehnikate ja silolisandite kohta Baltic Agro loomakasvatuse müügiesindaja Kadri Luhter. Tema sõnul on silotegu astumas ühte sammu silo kvaliteedi suunal koos tehnika arenguga. Just sööda puhtusele pööratakse tähelepanu endisest rohkem ja see on võimalik tänu maapinda kopeerivatele seadmetele.

Silotehnika veereb põllule

Kui ennelõunal keskenduti peamiselt niitmisele, kaarutamisele ja vaalutamisele, siis peale lõunapausi esitleti masinaid, mis niidetud ja vaalutatud saagi põllult kokku korjavad. Peale müügijuhi Marek Peensalu ja tootejuhtide Rene Posti, Joonas Pürgi ja Janno Brobergi esitlusi veeresid põllule silokombain, pressid ja silokärud.

Puhas ja parajalt närvutatud rohumass koguti põllult üles John Deere 9700 silokombainiga. See masin on varustatud 24,2 liitrise töömahuga Liebherr mootoriga, mis suudab arendada pingutusteta 770 hj. Jõudlus ning kütusesäästlikkus on selle silokombaini peamisteks märksõnadeks. Kogu kütusekulu sääst on saavutatud enamikus tänu Harvest Motion kontseptsioonile, mille peamiselt moodustab sümbioos madalatest mootoripööretest ja efektiivsetest ajamitest. Lisaks aitab kütusesäästule kaasa John Deere ESM (Engine Speed Management) süsteem, mis langetab mootori pöördeid automaatselt, kui silokombain põllu otsas ümber keerab. Selline süsteem tagab vähemalt 16 % kütuse kokkuhoidu.

Mudel 9700 silokombainile on paigaldatud HarvestLab andur, mis mõõdab nii kuivainet kui ka saagi koostist reaalajas ning reguleerib siis automaatselt hekslipikkust, et sööda kvaliteet oleks ühtlane. Kõik mõõtmisandmed dokumenteeritakse asukohapõhiste põllukaartidena Myjohndeere.com toimingukeskuse portaalis. Ka demopäeval tehtud silo sai pärast põlludemosid analüüsitud ja külalistele lahti räägitud.

Kombipress täidab kaht ülesannet

Järgmine töösõit tehti vihmasabinaid trotsides John Deere’i C441R kombipressiga, mis ühendab endas pressi ja kiletajat. See efektiivne press teeb ühe töökäiguga kaks ülesannet: pressib palli ja ka kiletab selle ning seeläbi hoiab kokku nii kütust, tööjõudu kui tööaega. Reguleeritav rulooni läbimõõt on vahemikus 1,25–1,35 m ja koos 1,21 m ruloonikambri laiusega tagab rulooni maksimaalse kaalu.

Esmakordselt Eestis esitleti ka John Deere L634 suurpakipressi, mis mõeldud pigem suurtootjatele, kes soovivad koristada veelgi rohkem rohusaaki vähema ajaga. Suure jõudlusega kogurisüsteem saab hakkama suurte vaaludega nii heina ja põhu kui ka silo koristamisel. Lihtne ja efektiivne jõuülekanne, suure läbimõõduga hooratas ja pikk 3,3 m pressimiskamber tagavad kütuseefektiivsuse ja tugevalt kokkupressitud pakid.

Suurpakipressi opereeris demopäeval Eesti esimese John Deere L634 omanik Virgo Leuska Kaarli Farm OÜ-st, kelle sõnul on tegemist äärmiselt tootliku masinaga. ”Pressi kütusekulu on poole väiksem võrreldes ümmarguste ruloonide tootmisega. Peamine kütuse kokkuhoid tekibki eelkõige tänu suurele pressi tootlikkusele ning suure efektiivsuse tagab ka pakkide transportimine. Kandilisi pakke mahub haagisele lihtsalt rohkem ja seetõttu on neid lõppkokkuvõttes vaja vähem vedada,” jätkub Leuskal pressile kiidusõnu.

Müügijuht Marek Peensalu jagab heameelt, et Wihuri Agri tootevalikus on nüüdsest ka korralik heina- ja silotehnika: ”Selliste masinatega oleme oma klientidele lähemal pakkumaks professionaalseid lahendusi sööda tootmiseks. Olen kindel, et Wihuri müüdava suurepärase tehnika ja pakutava kvaliteetse järelteenindusega suudame oma kliente teenindada parimal võimalikul viisil. Tänan kõiki kliente, kes on usaldanud meid oma koostööpartnerina.”

SiloFest möödus vaatamata väga vaheldusrikkale ilmale siiski plaanipäraselt ja peale ametliku demode lõppu said kõik, kel soovi, ka ise masinate rooli istuda ja põllul demosõitu teha. Päeva lõpetuseks kosutas külalisi muusikaga ansambel Väliharf.

 





gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Atfarm on veebipõhine rakendus põllukultuuride seiramiseks n...

Uudised

Maamess peab tänavu 30. juubelit

Maamess peab tänavu 30. juubelit

Järjekorras 30. rahvusvaheline põllumajanduse, metsanduse, a...

Uudised

Claas arendas traktoritele uued laadurid

Claas arendas traktoritele uued laadurid

Claas tõi oma Eliose, Axose ja Arioni traktoritele turule uu...