Menu




Claas arendab poolelektrilist kombaini ja täiselektrilist teleskooplaadurit

Uudised 31.12.2023   

Claas arendab poolelektrilist kombaini ja täiselektrilist teleskooplaadurit


Claas on välja töötanud ja katsetanud välitingimustes poolelektrilise ajamisüsteemiga varustatud kombaini. Koostöös Liebherriga on välja töötatud ka 100% elektriline teleskooplaadur.

Poolelektriline või hübriidkontseptsioon võimaldab 626 hj (460 kW) diiselmootoriga varustatud iseliikuvatel sõidukitel kasutada vähem võimsat (ca 536 hj (400 kW)) mootorit. Väiksem mootor suudab ka tavalise 1800 p/min asemel töötada madalamatel pööretel (1600 p/min).

Vähem võimsat diiselmootorit kompenseerib 40 kW elektrimootor. Rasketes oludes, näiteks suure saagikusega aladel, mäest üles sõites või viljasalve tühjendades, tõstab see ajutiselt mehaanilise ajami võimsust.

Asendades tavalist diiselmootori pakutavat maksimaalset võimsust, võimaldab elektriline abimees Claasi kinnitusel kombainil järjepidevalt töötada optimaalses jõudlusvahemikus. Tippkoormust tasakaalustades vähendab hübriidkontseptsioon väidetavalt kütusekulu kuni 10%.

Kergematel tingimustel, kui diiselmootori täisvõimsust pole vaja, muundab generaator üleliigse võimsuse elektriks, mis salvestub 3 kWh akusse.

Poolelektriline süsteem töötab madalpinge vahemikus (<60 V) ja seetõttu ei nõua kõrgema pingega ajamitega seotud keerukaid ohutusmeetmeid. Claasi sõnul tähendab see, et hooldust saab teha ilma eriväljaõppeta.

Kontseptsioon on testimisjärgus ning pole veel teada, kas süsteem jõuab seeriatootmise etappi.

Skorpion 732e

Madalamas võimsusklassis on aga võimalik põllumajandusmasinaid 100% elektriliselt juhtida. Selle tõestuseks on Agritechnica 2023 näitusel esitletud  elektriline teleskooplaadur Scorpion 732e, mis on turuletulekule lähemal.

Koos Liebherriga välja töötatud akutoitel prototüüpi käitavad kaks sõltumatut 90 kW (121 hj) elektrimootorit – üks veab rattaid, teine hüdraulikat.

See tõstuk suudab tõsta 3,2 t 7 m kõrgusele ja selle maksimaalne kiirus on 30 km/h. Tootja sõnul tagab 64 kWh aku töö kuni neli tundi.

Scorpion 732e on varustatud 22kW pardalaadijaga ning Claas eeldab, et aku laadimiseks kasutatakse farmi päikeseenergiasüsteemist või biogaasijaamast toodetud elektrit.





Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

Uued suurema klassi H-seeria harvesterid ja forvarderid näit...

Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...

Uudised

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses järjeko...