Menu




Valtra ja Elisa tutvustavad kaugjuhtimisega traktorit

Uudised 01.06.2020   

Valtra ja Elisa tutvustavad kaugjuhtimisega traktorit


Valtra ja Elisa on ühendanud jõud 5G lahenduse uuendamiseks, mis võimaldab traktori kaugjuhtimist 5G võrgu ja 360-kraadise vaateväljaga kaamera abil. Lahendus on esimene omataoline maailmas.

Märtsis esitlesid Valtra ja Elisa kaugjuhtimisega traktorit, kasutades uue põlvkonna 5G võrgutehnoloogiat. Koostööd esitleti Elisa 5G Showroomi avaüritusel Helsingis Soomes. Prototüübilahendus võimaldab sadu kilomeetreid eemal asuvat traktorit reaalajas ohutult kontrollida ja juhtida. „Raadio teel juhitavaid traktoreid on kasutatud aastaid, kuid see on alati tähendanud, et masin pidi olema juhi vaateväljas. 5G muudab antud kontseptsiooni revolutsiooniliseks, kuna nüüd saab traktorit juhtida ükskõik millisest maailma punktist,“ sõnab Mikko Lehikoinen, Valtra müügi- ja turunduse asepresident.

„Elisa on 5G tehnoloogia teerajaja nii Soomes kui ka rahvusvahelisel maastikul. Kaugjuhtimisega traktor, mis töötati välja koos Valtraga ja mida tutvustati Elisa 5G Showroomis, on tekitanud palju huvi. 5G teenused ja lahendused pakuvad ettevõtetele ja inimestele tõhusust ja uusi innovaatilisi töötamisviise. Kaugjuhtimisega traktor on selle väga ehe näide, kuna juht ei pea enam füüsiliselt kabiinis istuma. Tahame digitaliseerimise kaudu ehitada jätkusuutlikku tulevikku ning 5G-teenuste arendamine on üks osa selle reaalsuseks muutmisest,“ lausub Elisa äriarenduse asepresident Kimmo Pentikäinen.

Kaugjuhtimine saavutati integreeritud 5G ühenduse ja katusele paigaldatud 360-kraadise vaateväljaga kaamera abil. 5G võrk võimaldab kaugjuhi virtuaalreaalsuse prillidel vastu võtta 4K vaadet ümbritseva keskkonna kohta reaalajas. Juht saab traktori ümbrust uurida lihtsalt pead pöörates. Kaugjuhtimispult saadab oma juhtsignaali läbi Elisa kõrgturvalise 5G ärivõrgu. „Traktoriga sõites ja selle rattaid keerates peate sõitmistunde andmiseks kohe tagasisidet saama. 5G-võrguga teeb väike latentsus selle võimalikuks,” sõnab Lehikoinen.

Kaugjuhtimine on oluline samm täielikult automaatse juhtimise suunas, mis võib järgmise kümne aasta jooksul saada paljude lõppkasutajate jaoks reaalsuseks. Kaugjuhtimist saab kasutada näiteks juhita traktorite juhtimiseks keerukates kohtades või ülesanneteks, mis oleksid mehitatud tööde puhul ohtlikud. See muudab traktori veelgi mitmekülgsemaks lahenduseks ja tööriistaks. Valtra on kaugjuhtimisega traktoreid eelnevalt kasutanud lennujaamakäitajaga Finavia.

„Jätkame tööd kaugjuhtimise lahenduste uurimiseks ja arendamiseks. Järgmisena kavatseme välja mõelda, kuidas reguleerida pildikvaliteeti vastavalt igale ülesandele ja kuidas kaugjuhtimist saaks operaatorile kasulike anduriandmete abil veelgi tõhustada,” sõnab Lehikoinen.

Valtra traktoritehnoloogiad juba toetavad kaugjuhtimist, mis hõlbustab kaugjuhtimisfunktsioonide ellurakendamist. Näiteks 3G-signaali kasutav Valtra Connect telemeetrialahendus on kasutusel enam kui 3000 Valtra traktoris üle kogu maailma.

Loe lisa siit.

 

 

 





gallery image
gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...

Uudised

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses järjeko...

Uudised

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Atfarm on veebipõhine rakendus põllukultuuride seiramiseks n...