Menu




Läga testimine säästab põllumehe raha

Uudised 02.06.2020   

Läga testimine säästab põllumehe raha


Tramspread pakub põllumeestele võimalust testida uudse komplektiga läga toiteväärtust.

"Kui te ei tea läga toiteväärtust ja laotate seda põllule tunde järgi, siis pole rahalist kokkuhoidu ega head saaki oodata," ütleb Terry Baker Tramspreadist.

Firma juhib tähelepanu sellele, et põllumehed võivad väetise arvelt kokku hoida kuni 265 naela (294 eurot) hektarilt, kuid sel juhul peab teadma läga toiteväärtust. Agros Nove Mark Three testimiskomplekt maksab 425 naela (472 eurot) ning seda saab kasutada läga ja sõnniku testimiseks, et tuvastada taimse lämmastiku sisaldus viie minutiga. Kui toiteväärtus on teada, on võimalik läga maht välja arvutada. Baker lisab, et täpseks laotamiseks läheb vaja laotamise mõõturit.

Tramspread ISObus ühilduv voolumõõtur maksab 3740 naela (4150 eurot). Selle saab ühendada GPS-seadmega ja seda saab juhtida otse traktori kabiinist.

„Põllukaartide kombineerimine, väetisekoguse valimine ja kasutatava läga koguse registreerimine annab käitajale täpse aruande hektari kohta laotatud läga kogusest,“ ütleb Baker. Kui sellele tehnoloogiale lisandub läga testimine, saab läga laotamisega seotud kulusid farmis täpselt mõõta.

“Lägas sisalduva lämmastiku, fosfaadi ja kaaliumkloriidi arvutamine võib kokku hoida märkimisväärseid rahasummasid. ADAS-i mullateadlane John Williams lähtus juhendist RB209 ja leidis, et kokkuhoid jääb vahemikku vahemikus 215–265 naela (239-294 eurot) hektari kohta, tuginedes veise vedelsõnniku kasutamisele hooaja jooksul koguses 95 m³ hektarile,“ ütleb Baker. “Läga on üks talupidajate alahinnatumaid ressursse. Kui vedelsõnnikut ladustatakse, testitakse ja laotatakse hoolikalt, pöörates tähelepanu toitainete väärtusele, pakub see märkimisväärset kokkuhoidu ja keskkonnakasu."





gallery image
gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...

Uudised

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

Homme avatakse Tartus Baltikumi suurim maamajandusmess Maamess

18.-20. aprillil toimub Tartu Näituste messikeskuses järjeko...

Uudised

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Yara Atfarm ja N-Tester BT – täpse lämmastikväetamise tööriistad põllumehele

Atfarm on veebipõhine rakendus põllukultuuride seiramiseks n...