Menu




Uus tehnoloogia juhib põlluroboteid, traktoreid ja riistvara

Uudised 20.09.2023   

Uus tehnoloogia juhib põlluroboteid, traktoreid ja riistvara


Claas, AgXeed ja Amazone on ühendanud jõud, et luua koostöörühm 3A – Advanced Automation & Autonomy.

Kolm partnerit on juba mõnda aega teinud koostööd iseliikuvate sõidukite valdkonnas – Claas ja Amazone on Hollandi ettevõtte AgXeed vähemusaktsionärid.

3A loomisega integreerivad ettevõtted tihedamalt oma individuaalsed erialavaldkonnad ja loovad täiendavaid partnerlusi, et uusima tehnoloogia saaks kiiremini turule tuua ja laiemalt kasutusele võtta.

Esialgsed lahendused põllumajandustööde jaoks

3A väljatöötatud turuvalmis tehnoloogia hõlmab disaini- ja rakendustarkvara, mis oli varem kättesaadav ainult autonoomsetele põllurobotitele, kuid mida saab nüüd koos ettevõtte AgXeed juhtseadmega kasutada ka traktorite ja tööseadmete juhtimiseks. Olenevalt nõuetest ja olemasolevast riistvarast võib juhtimistase olla ulatuslikult automaatne kuni autonoomseni välja. Tehnoloogia vähendab alates planeerimisest kuni rakendamise ja analüüsini nii põllumajandusettevõtete juhtide kui ka töötajate töökoormust ning suurendab põllumajandusprotsesside efektiivsust.

„Põllumajandusroboteid kasutatakse praegu peamiselt piiratud rakendusega suletud süsteemides ja ilma võimaluseta kasutada neid paralleelselt või koos teiste sõidukite ja vahenditega,” selgitab arendusmeeskond. „Just siin avaldub 3A innovaatiline lähenemine: partneritena oleme välja töötanud AgXeedi juhtseadme tehnoloogia, mis esmakordselt ühendab traktorid ja tööseadmed standarditud ISOBUS liidese abil planeerimise ja autonoomse rakendamise protsessiga. Selle liidese kaudu saavad tööseadmed suhelda põllurobotite, AgBotide ja traktoritega, et protsesse saaks automaatselt või autonoomselt optimeerida.“

Esimesed 3A väljatöötatud tooted on multšikultivaatorile Amazone AutoTill ja tootele Claas Autonomy Connect, mis hõlmab kogu maaharimise planeerimis- ja rakendamisprotsessi. Need lahendused, mida on katsetatud välitingimustes, on lähtepunktiks edasistele mitme tootja koostöös loodud rakendustele, mis hõlmavad kõiki mõeldavaid välitööde masinakombinatsioone.

Lisaks automaatjuhtimise A-B ja A-B kontuuridele ning marsruudi optimeerimisele võivad tänapäevaste traktorite töötellimused sisaldada ka rakenduskaarti. 3A läheb sammu võrra kaugemale ja võimaldab eelplaneerimist, mis on spetsiaalselt välja töötatud tööprotsessi optimeerimiseks. See hõlmab rakendamise algus- ja lõpp-punkti, pöördeid põllupeenral ja asukohapõhist tööseadme juhtimist.

Eelplaneerimine masina reaalsete parameetritega – näiteks tagarippsüsteemi ja hüdraulika funktsioonid töösügavuse ja intensiivsuse reguleerimiseks – võimaldab programmeerida masinakombinatsiooni dünaamilisi seadistusi enne rakendamist, et saavutada soovitud töökvaliteet. Ühendusega Autonomy Connect saavad koos tööseadmega Claasi traktorid teha välitöid ulatusliku automatiseerituse astmega või isegi autonoomselt. Olenevalt automatiseerituse astmest saab kasutaja teha muid toiminguid kabiinis või isegi põllul või õuel. Ülesanded on planeeritud tuttavasse ettevõtte Claas farmihalduse infosüsteemi (FMIS) või AgXeedi portaali, kus on juba ammu olnud võimalik tööülesannete jaoks radu ja rakenduskaarte planeerida.

Seni on maaharimisautomaatika kasutus piirdunud mugavusfunktsioonidega. Kultivaatoris Amazone AutoTill toimub maaharimise toimingu ajal pidev võrdlus traktori andmetega, võttes kasutajalt üle vastutuse järelevalveülesannete täitmise eest.

Seadmed CLAAS Autonomy Connect, Amazone AutoTill ja AgXeed AgBot pakuvad kasutajale hulgaliselt olulisi eeliseid:

         Nii traktor kui ka tööseade teevad kõik toimingud täpselt nii, nagu põllumajandusettevõte või töövõtja on planeerinud.

         Planeerimisfunktsioon arvutab parima võimaliku marsruudi ning tagab ka traktori ja tööseadme kombinatsiooni optimaalse konfigureerimise. Sellega hoitakse ära ebakvaliteetne töö ja ebaefektiivsus, mis tuleneb valedest sätetest.

         Esimene kava on aluseks töökoormuse vähendamisele järgnevatel aastatel, sest edaspidi on vaja teha ainult hooajalisi kohandusi – näiteks sõltuvalt põhikultuurist, jätkukultuurist ja külvikorrast.

         Masinakombinatsiooni vead tuvastatakse anduritega ja parandatakse automaatselt, et säilitada pidev kõrge töökvaliteet. Näiteks tuvastab süsteem automaatselt kultivaatori ummistumise ohu ning reguleerib vastavalt töösügavust ja -kiirust.

         Optimaalse tulemuse saavutamise eest ei vastuta enam kasutaja üksi ja see vähendab tööstressi, eriti pikkadel tööpäevadel.

         Eelplaneeritud ning tööks optimeeritud masina ja tööseadme kombinatsioonid on energiatõhusamad ning seega ka kulutõhusamad.

         Põllumajandustootjad ja kõrgelt kvalifitseeritud kasutajad saavad kavandatud ülesande täitmise ajal teha muid olulisemaid töid, kuna pidevat järelevalvet ei ole enam vaja. Mitteautonoomsete traktorite puhul võimaldab tehnoloogia ka madalama kvalifikatsiooni või väiksema kogemusega kasutajatel saavutada optimaalseid tulemusi.

Praegu käivad kõnelused teiste masinatootjatega, kes on huvitatud mitut tootjat ühendava iseliikuva sõiduki koostöörühmaga liitumisest ja seega omavad aktiivset rolli rakenduste valiku laiendamises.

Mis on AgXeed?

AgXeed asutati 2018. aastal ja see on kiiresti kasvanud ülemaailmseks liidriks autonoomsete põllumajandusseadmete valdkonnas. Uuenduslikud ettevõtte AgXeed tehnoloogiad aitavad lahendada jätkusuutliku toidutootmise ülemaailmseid probleeme, rõhutades mullakaitset ja ressursside säilitamist ning leevendades oskustööjõu puudust.

Ettevõtte AgXeed toode AgBots on kasutajasõbralik, kuid samas ka kerge ning suudab töötada kõrgemal lävendist, millest allpool toimub pinnase pöördumatu tihendamine. See hoiab ära pinnase edasise degradeerumise, soodustab elujõuliste taimede kasvu ja suurema saagi saamist.

Ettevõtte AgXeed tarkvara kasutamine ja andmete modelleerimine võimaldab põllumajandustootjatel oma tegevust ennetavalt kontrollida ja optimeerida, kombineerides sujuvalt kõiki hooajalise põllumajandustsükli etappe. Ettevõtte AgXeed tootevalik koosneb praegu kolmest erineva šassiikonstruktsiooni ja mootorijõudlusega (vahemikus 75–160 hj) AgBotist, mis on hetkel saadaval enam kui 20 riigis, sealhulgas Austraalias, Kanadas ja Euroopa suuremates piirkondades. Seda turuosalust toetab kõrgelt kvalifitseeritud edasimüüjate võrgustik. 

 





Sind võivad huvitada ka need artiklid


Uudised

Avant tõi turule kõige pikema tööajaga uued elektrilised väikelaadurid

Avant tõi turule kõige pikema tööajaga uued elektrilised väikelaadurid

Maailma juhtiv väikelaadurite tootja Avant tõi turule kolman...

Uudised

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

John Deere toob turule uued H-seeria metsamasinad

Uued suurema klassi H-seeria harvesterid ja forvarderid näit...

Uudised

GALERII! Maamess algas!

GALERII! Maamess algas!

Vaata ülevaadet Maamessi esimesest päevast. Galerii leiad a...