Menu




CLAAS XERION: üks käigukast kõigile

Test 20.04.2023   

CLAAS XERION: üks käigukast kõigile


Tulevikus saavad kõik XERIONid firma ZF uue käigukasti Eccom 5.5. Mis selle taga on ja mida CLAAS veel uut näitas, saate lugeda siit.

Seni ei erinenud CLAASi seeria Xerion mudelid üksteisest mitte ainult jõudluse poolest, vaid olenevalt hüdraulikavarustusest olid kasutusel ka erinevad käigukastid – ZF Eccom 4.5 või 5.0. Tänu uue ZF Eccom 5.5 täiendavale pumba-jaotusmehhanismile on see uue variandiga „784.1“ minevik.

Lisaks põhivarustusse kuuluvale 205 l/min tootvale hüdrosüsteemile pakub XERION tulevikus senise 80 l/min andva lisahüdraulikasüsteemi asemel lisavarustusena tandempumpa, mille kogutootlikkus on kuni 422 l/min. Peale selle on pealisehituste, näiteks lägatsisternide, aga ka ette haagitavate agregaatide jaoks endiselt alternatiivina saadaval eraldiseisev 90 kW arendav hüdro­süsteem tootlikkusega 250 l/min ja töörõhuga 260 baari – suurepärane!

Rohkem õli, rohkem funktsioone

Traktori tagaosas tunnete uuendused ära (lõpuks) tahapoole viidud hüdraulikaliitmikest. Lisaks tagab ühe või kahe hüdroväljavõtte suuremate mõõtudega torustik selle, et siin saab nüüd kasutada õlivoolu kuni 140 l/min. Samuti saab Cebises seada prioriteedi põhivarustuses kahele hüdroväljavõttele, lisatasu eest pakutava tandempumba korral aga isegi kolmele.

Ja juhi kasutusmugavuse suurendamiseks on Cebise hüdraulikamenüüd edasi arendatud. Seal on nüüd esimesest pilgust näha, milline õlipump varustab saadaolevaid hüdroväljavõtteid õliga ja milliseid suurimaid vooluhulkasid reguleerimisahelad võimaldavad. Hüdroväljavõtteid on võimalik määrata ka Cmotion-juhtkangi funktsiooniklahvidele.

GPS-vastuvõtja eraldi terminalis

Cebisest (ja kabiinist) rääkides: siin on käsitsemiskontseptsioon, sealhulgas menüüd, muutumas üha sarnasemaks „tavaliste“ traktorite omaga – see on hea! Alates 2023. mudeliaastast on Xerioni versioonid Trac ja Trac VC automatiseeritud roolimiseks, masinapargi haldamiseks, agregaatide juhtimiseks ja dokumenteerimiseks varustatud ka uue 12-tollise terminaliga „Cemis 1200“, mis sisaldab vastuvõtjat „Sat 900“, mille riistvara pärineb Trimble’ilt.

Uus riistvara võimaldab vastu võtta GPS-i, Glonassi ja Beidou satelliitide signaale ning kasutada ka mitmeid parandussignaale nagu „Satcor by Trimble RTX“ või „RTK Net“.

Kuni 24,5 tonni

Alates 2023. mudeliaastast on kabiini taga uus, 1-tonnine lisaraskuste kandur, mida saab täiendada 400 kilogrammi raskuste lisaplaatidega. Koos esiraskusega saab traktorile paigutada kuni 7 tonni lisaraskust.

Kaalust rääkides: telgedevaheline langetatav lisaveermik on põhivarustuses ja seadustab XERIONi jaoks maanteesõidul kuni 24,5-tonnise täismassi. Põllul pole isegi suurem kaal probleemiks, sest Raba sildadele on tehniliselt lubatud teljekoormus 22 tonni. See on muide ka üks põhjus, miks CLAAS pakub lisavarustusena ka oma rehvirõhu reguleerimissüsteemi, mida saab juhtida Cebise kaudu.

Veel on 2023. aasta lisavarustuse nimekirjas uus ees mootorikattel asuv kaamera­süsteem. Parema nähtavuse tekitavad 1150 euro eest vasakul ja paremal asuvad kaamerad kabiinis omaette LCD-ekraanil. Süsteemi pole siiski (veel) tunnustatud ega sertifitseeritud külgvaatekaameratena.

Hinnad

Lõpuks ongi puudu vaid uute mudelite hinnad. „Vana“ versiooni XERION 4200 TRAC maksis „paljalt“ ilma rippsüsteemideta, jõuvõtuvõllita, roolimissüsteemita, ballastita jne. tubli 467 000 eurot (kõik hinnad kehtivad Saksamaal ja on antud käibemaksuta).

Kui valisite pikisuunalise diferentsiaaliga Eccom 4.5 asemel Eccom 5.0, oli hind umbes 10 000 eurot madalam. 2023. mudeliaastal aga on XERION 4200 TRAC saadaval ainult käigukastiga Eccom 5.5 ning selle hind algab 474 700 eurost.

HEA TEADA

Kõigil XERIONidel on nüüd ühine käigukast (ZF Eccom 5.5), kuni 422 l/min andev hüdrosüsteem või lisavarustuses jõuhüdraulika.

Uued on ka tahapoole nihutatud hüdraulikaliitmikud ja lisavarustusena pakutavad põikkaamerad ees.

Samuti on saadaval Trimble-GPS koos vastuvõtjaga „Sat 900“ ja uus terminal „Cemis 1200“.

TERRANIMOGA CEMOS RATASTRAKTORILE JA 89-CM ROOMIKUTEGA TERRA TRAC

CLAAS on nüüdseks esitlenud ka 89 cm laiuste roomikutega traktorit AXION TT. Kui varem oli lintide suurim laius 73,5 cm, siis peagi on kaks mudelit – AXION 930 TT (257 kW/350 hj) ja AXION 960 TT (323 kW/440 hj) – tulevikus saada­val ka 89 cm laiuste lintidega, et masina toetuspinda veelgi suurendada, ilma et traktori laius ületaks 3 meetrit.

Järgmine samm Cemos’e (CLAASi Elektrooniline Masinate Optimeerimis­Süsteemi) juures, eriti ratastraktorite jaoks, on Šveitsis välja töötatud maapinna survesimulaatori „Terranimo“ (terranimo.ch) integreerimine. Siin sisestab juht sellised parameetrid nagu rehvide suurused ja haagitud agregaadi mudeli, samuti pinnase liigi ja seisundi, misjärel süsteem annab soovitusi lisaraskuste kasutamise ja rehvirõhu seadistamise kohta.





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Test

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Suurte 300-hj traktorite võrdluse teine osa käsitleb seitsme...

Test

Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea

Niidukombinatsioon Sip Silvercut Disc 300 F ja Silvercut Disc 900 C: lihtne ja hea

Sip pakub niidukeid Silvercut Disc võimsa esi-taga-kombinats...