Menu




Täppiskülvik Horsch Maestro 6 TX: täiesti paindlik TX

Test 28.02.2024   

Täppiskülvik Horsch Maestro 6 TX: täiesti paindlik TX


Horschi uus TX on mõeldud töökiirustele kuni 15 km/h. Tähelepanuväärne: külviridade vahet saab 5-sentimeetrise sammuga seada vahemikus 45 kuni 80 cm. (7- realise TX-ga on võimalik seada reavahe 37,5 cm peale.)

Rippes täppiskülvik TX täiendab Horschi Maestro seeriat nii ettevõtte­siseseks kasutamiseks kui ka väikese ja keskmise suurusega teenus­ettevõtete jaoks: ISOBUSi, väetisepaagi, suure külvikiiruse ja külviridade nihutamisega annab TX laia valiku kasutusvõimalusi. Nii võib näiteks suhkrupeeti, soja ja rapsi külvata reavahedega 45 või 50 cm (7TX-ga 37,5 cm), maisi aga saab soovi korral külvata rea­vahedega 70 või 75 cm. Enne asja juurde asumist olgu öeldud, et Horsch tarnis meile maisikülvi testimiseks eelseeriamasina. Nüüdseks on seeriatootmine käivitunud.

Realaiust saab ilma tööriistadeta seada vähem kui viie minutiga. 

Erinevad realaiused

Nihkemehhanismi jaoks kasutab Horsch peaaegu hooldusvaba teleskoopraami koos seespool paikneva hüdrosilindriga. Rea laiust muudetakse kuue vedruga poldi sisestamisega vastavatesse avadesse. See toimib suurepäraselt ja võtab aega vähem kui viis minutit. Väike puudus: kokku surutuna on perforeeritud siinid raskesti ligipääsetavad.

Pärast reavahetust tuleb terminali sisestada uus reavahe. Nüüd tuleb see väärtus sisestada vaid üks kord, mitte kõigi materjalide (väetis, seeme ja mikrograanulid) jaoks eraldi, nagu meie katsetatud masina puhul – väga tore. Võimalikud on ridade laiused vahemikus 45–80 cm. (7TX-ga ka 37,5 cm).

Suur väetisepaak

Maestro TX on saadaval väetisepaagiga või ilma. Katsetatud masin jättis „kahetipulise“ 1300-liitrise paagiga hea mulje. Paak on piisavalt suur, kergesti ligipääsetav – isegi esilaaduriga – ja sellel on tugev kokkupandav tent.

Väetise allanirisemine paagis võiks parem olla: sinna jääb alati umbes kaks peotäit väetist. Suuremate jääkkoguste jaoks on olemas tühjendusalad, mille puhul oleksid abiks rennid või torud. Samuti tundsime puudust terminali funktsioonist, mis võimaldaks kahel elektrilisel dosaatoril tühjendamise ajal võimalikult kiiresti töötada.

Kalibreerida saab muuhulgas väga mugavalt nutitelefoni võimalust kasutades. 

Mõlemapoolne kalibreerimine ja rootorite vahetamine on lihtne. Lisavarustusena saate abiks kasutada nutitelefoni rakendust. Erinevate väetiste jaoks ei ole mälukohti, kuid saate sisestada eelnevalt märgitud väärtused.

Kalibreerimiskomplekt asub eemaldatavas panipaigas, mis meile meeldis. Siin on ruumi ka vahetatavatele külvirullidele, mille Horsch on nüüdseks üle vaadanud. Sest meie katsetes jäi väetist ikkagi üksikute külvirullide segmentide vahel. Pärast seda optimeerimist läksid paika ka külvinorm ja külg­jaotus. Isegi külvinormil 300 kg/ha ja sõidukiirusel 15 km/h jäi variatsioonikordaja alla 2% – see on suurepärane.

Külvirulli üksikud segmendid ei olnud piisavalt pingutatud. 

Ühekettalised väetiseseemendid koos külgmiste tugiratastega liiguvad rea laiuse muutumisel kaasa. Survet reguleerivad kaks vedru rea kohta, reguleerimisabiks on vastav kleebis.

Seemned õhusurvega (uut tüüpi dosaator)

Maestro külvikute puhul tähistab „X“ nimetuses terade ülerõhuga eristamist. Selleks on väetisepaagi all hüdrauliliselt töötav venti­laator, mis tekitab õhuvoolu väetise transpordiks ja seemnete doseerimiseks. Oleks tore sel kohal näha ülespoole suunatud sisselasketoru, et minimeerida tolmu sisse­pääsu.

Annustitele on väga lihtne juurde pääseda, eriti pärast raami väljalükkamist. See aitab ka näiteks seemnejääkide tühjendamisel. Selleks tuleb iga kord avada korpus, eemaldada doseerimiskettad ja koguda seemned kaasasolevasse kotti. Integreeritud siiber aitab katkestada seemnevoolu.

Et väetiseseemendid korralikult maasse tungiksid, on need igaüks kahe vedruga eelpingutatud. Sügavust tuleb seadistada käsitsi. 

Perforeeritud ketaste vahetamiseks saab kaaned avada ilma tööriistadeta. Väljapööramisel kukuvad nad aga sageli maha, kuna on ainult sisse pistetud – mõnikord on see pisut tüütu.

Perforeeritud kettaid on erinevaid, singulaatoreid aga ainult kaks: üks soja ja teine muude põllukultuuride jaoks. Eripära: tera singulaator ei ole reguleeritav. Sellegipoolest ei märganud me põllul peaaegu ühtegi topeltkülvi ja ainult üksikuid puuduvaid kohti. Oleksime tahtnud seda katsestendil kontrollida, kuid hõõrdumine moonutas mõõtmisi. Siiski saime kindlaks teha, et erinevatel terakujudel on erinevusi: mida ühtlasemad terad, seda suurem on täpsus.

Nagu tavaliselt, suurenes TX-ga sõidu­kiiruse kasvades terade hajuvus soovitud asendist. Optimaalsete seemnete ja 9 km/h variantide puhul jäid standardhälbed vahemikku 20–25 mm, mida peetakse DLG katse­raamistiku järgi „vähem rahuldavaks“. Kõiki­del teistel mõõtmistel tootja lubatud vahemikus (kuni 15 km/h) olid standard­hälbed üle 25 mm. DLG järgi on see „eba­piisav“. Põllul saime mõõta väärtusi „hea“ kuni „rahuldav“, mis kinnitab meie arusaama praktikalähedasest külvitulemusest.

Lihtne käsitseda

Külviridade sügavuse reguleerimine ei jäta midagi soovida. Seda saab kiiresti teha lukustustihvtide ja lasergraveeritud skaala abil. Samamoodi on lihtne reguleerida stopper- ja surverataste survet. Rääkides surve­ratas­test: meie töötasime põllul ühe kummi­rulli ja ühe sõrmrulliga rea kohta. See kontseptsioon peaks näiteks vältima pragude tekkimist rasketel muldadel. Lisavarustusena on saadaval erinevad kummirullid ja nurga reguleerimine.

Hüdrauliline seemendi rõhu reguleerimine on põhivarustuses. Koos (lisavarustusse kuuluva) aiste alamraamiga või kahepoolse toimega rippsüsteemiga on võimalik saavutada seemendisurve kuni 350 kg – ideaalne otsekülvi jaoks. Veel on lisavarustuse nimekirjas Autoforce (seemendisurve automaatne juhtimine) ja Autoforce pro (surve vähendamise ja suurendamise võimalus). Kobedate muldadega majandites on kindlasti soovitatav kaalu vähendamise võimalus.

Väetisepaak on piisavalt suur, integreeritud restid peaksid olema stabiilsemad. 

Eelseeria-tarkvara

Katsetatud masina puhul andis just tarkvara meile mõned negatiivsed sissekanded testi­päevikusse. Räägitakse väga väikesest ekraanist, pidevate piiksudest, kui masin on üles tõstetud, ning tekstirohketest veateadetest. Kuna näiteks Horsch nimetab väetist Seeder 1-ks, siis tuleb iga kord tühjenemisteate saamisel hetke mõelda, millega tegu – on paremaid võimalusi.

Samuti oleks tore, kui tarkvara näiteks kõik read, mida kiilu külvamisel käsitsi välja lülitatakse, pärast automaatselt uuesti sisse lülitaks. Lõpuks polnud see siiski enam vajalik, sest Section Control töötas pärast esialgseid „stardiraskusi“ suurepäraselt.

Kasutajaliides ei ole väga intuitiivne ja ekraan on prillikandjate jaoks liiga väike (võimalik tellida ka suurema ekraaniga).

Veel üht-teist lühidalt

         TX on saadaval ka 7-realise masinana realaiustega 37,5 cm kuni 75 cm.

         Praktiline seadistustabel aitab rajatähiste seadistamisel seatud realaiusele.

         Katsetatud konfiguratsioonis kaalus seade märkimisväärsed 2,7 t.

         Põhimasin maksab Saksamaal 42 000 eurot. Väetisetehnika eest küsib Horsch umbes 14 150 eurot, mikrograanulite võimaluse eest 4950 eurot ja hüdraulilise kaaluülekande eest 1600 eurot. Kokku maksis katse­masin ilma käibemaksuta 78 900 eurot.

Eeltööriistu, surverattaid ja mikrograanulite komplekte saab tellida eraldi. 

Kokkuvõte

Maestro 6 TX on õnnestunud uuskonstruktsioon – stabiilne ja lihtne ning pakub maksimaalset paindlikkust. Horschi sõnul on tarkvara juba täiustatud. Sama kehtib ka mõne muu asja kohta, mida testis kritiseerisime.

Singulaatoreid külviorganis ei olnud näiteks maisisordi vahetamisel kunagi tarvis ümber seada.  

HEA TEADA

         Horsch Maestro TX on seeriatootmiseks valmis ja seda saab kohe tellida.

         Külvirea laiust saab seada vähem kui viie minutiga.

         Külviseadet saab paindlikult kasutada erinevate põllukultuuride jaoks.

Tihendeid pidime mitu korda järele aitama.





gallery image

Sind võivad huvitada ka need artiklid


Test

Fendt 728 Vario: tõuse kabiini ja ole õnnelik?

Fendt 728 Vario: tõuse kabiini ja ole õnnelik?

Pole kahtlustki, et uus 700 Vario kuulub preemiumliigasse –...

Test

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Kolmesajahobujõuliste traktorite võrdlus, II osa

Suurte 300-hj traktorite võrdluse teine osa käsitleb seitsme...