Menu




Lägalaotur Holmer SecatFlex SL: harib ja väetab

Proovisõit 20.10.2024   

Lägalaotur Holmer SecatFlex SL: harib ja väetab


Vedelsõnniku laotamine püstistes reaskultuurides on omaette ülesanne. Selle erijuhtumi jaoks töötas Holmer välja oma lägalaoturi SecatFlex SL.

Holmer on tuntud oma iseliikuvate sõidukite poolest lägalaotamise segmendis. Seeria Terra Variant ulatub „väikesest“ hüdrostaatilise ajamiga ja 16 m³ mahutava paagiga 435-st kuni Terra Variant 650-ni, millel on jaotatud jõuülekanne ja 21 m³ mahutav Zunhammeri paak. Töökoormus peab igatahes olema suur, et selline spetsialiseeritud masin end ära tasuks. Maisikülvi ja kõrrekoorimise vahelises ajaaknas on masinal mõnes majandis siiski veidi vaba aega, kui rohumaad väetada pole vaja.

Kolm hanijalgkäppa on reguleeritava laiusega. Läga viiakse mulda maisitaime lähedal. Meie kasutuse käigus eemaldati külgmised deflektorid.

Oma konstruktsioon

SecatFlex SL on Holmeri omalooming ja kaalub kaheksarealisena 2,1 tonni. Kümne­realine variant kaalub 2,3 t. Masina kaal, massiivsed talad ning stabiilne kolme-punkti­kinnitus näitavad, et raamile saab üle kanda oluliselt suuremaid tõmbejõude kui ainult umbrohutõrjeks mõeldud vaheltharijal.

Lägalaoturi aluseks on paralleelsed äkkekorpused, mis kinnituvad nelinurkse toru külge reavahega 75 cm. Igal korpusel on kolm vedrupiid 25 cm laiuste hanijalg­käppadega, mis on omavahel pikisuunas nihutatud. Kahel välimisel käpal on tagaosas läga väljutusava. Nii peaks läga sattuma vakku ja olema kaetud kolmanda käpa mulla­vooluga. Külgmised deflektorid (samuti paralleelsed) takistavad väiksemate maisi­taimede mattumist mulla alla.

Rohkem väetamist, vähem mullaharimist

Töötasime Chemnitzi lähedal Terra Variant 435-ga viienda lehe faasis maisi põllul. Põldhein kui eelnev kultuur tähendas, et deflektoriplaadid tuli ära võtta, et üksikud tutid ei saaks käpa ja plaadi vahele kinni jääda.

Kumbagi poomi juhib kaks tugiratast. Igal käpakorpusel on sügavuse hoidmiseks oma kummeeritud ratas.

Ilma plaatideta sõitsime taimikus esialgu kiirusega 10 km/h. Juht peab iseliikuvat sõidukit vaid kindlalt sõidurajal hoidma. Äke ise on varustatud hüdraulilise nihkeraamiga ja Claasi kaameraga, mis juhivad äkkeelemente kindlalt taimedevahelistes ridades. Holmer võimaldab kogunihet 46 cm (23 cm vasakule ja paremale).

Kuid kiirusel 10 km/h olid hanijalgkäpad liiga palju mulda liigutanud ja maisitaimed olid peaaegu selle alla mattunud. Oluliselt parem nägi tööpilt välja 7 km/h juures. Kindlasti on külgmiste deflektoritega võimalikud ka suuremad töökiirused. Läga viidi täielikult mulda. Ainult iseliikuva masina jälge­des oli käppadel raske tasast tööpinda saavutada.

Sellegipoolest: meie arvates on SecatFlex SL puhul fookus väetamisel, mitte umbrohu­tõrjel. Spetsiaalselt viimaseks loodud seadmed suudavad seda paremini teha, eriti kuna võimaldavad teil palju väiksema töö­sügavusega töötada. Samuti on selge, et hästi manööverdav iseliikuv sõiduk suudab oma tugevusi demonstreerida maisiridades võrreldes traktori ja tsisternhaagise kombinatsiooniga.

Laoturi tootlikkus sõltub ilmselgelt hekta­rile antavast kogusest ja kohalikest tingimustest. Meie puhul pidi Holmer minema tühjalt läbi maisiridade tagasi juurdeveo­tsisterni juurde, mis kahandas jõudlust oluliselt.

Juht keskendub Terra Varianti õigel rajal hoidmisele. Äke juhib siis end CLAASi kaamera abil õigele joonele.

Veel üksikasju

         Hüdrosilindri abil saab iga käppadekorpuse kõrgele välja tõsta. Võimalik on ka sektsioonide juhtimine. Pealegi saab üksikute ridade kaupa läga etteannet vooliku­klapi katkestada.

         Surve maapinnale on mehaaniliselt eelseadistatud kolmes astmes. Lisaks saab parallelogrammi silindri kaudu avaldada täiendavat survet.

         Igal parallelogrammil on sügavuse juhtratas, mis võimaldab spindli abil töösügavust astmeliselt reguleerida. Pearaami neli tugiratast juhivad äket ja poomi.

         Kokkupanduna on äkke laius 3 m – isegi 7,50 m töölaiuse korral.

         Meile meeldis voolikute paigutus Vogelsangi horisontaalse lõikejaoturi ja käppade vahel.

         Äkke raami kõrgus on 78 cm – sellest piisab ka kõrgemate põllukultuuride töötlemiseks.

         Parallelogrammid liiguvad eriliselt tihendatud mittemääritavates laagrites – nagu ka masina nihkeraam. Parallelogrammide puhul sai Holmer toetuda suhkrupeedikombainide oskusteabele.

Eestis müüb Holmeri toodangut Wihuri Agri.

Survet käppadele saab reguleerida mehaaniliselt ja hüdrauliliselt parallelogrammis oleva tõstesilindri abil. Tõstet kasutatakse põlluotsapöörde ja transpordiasendi jaoks.

HEA TEADA

·       SecatFlex SL töötati välja Terra Variantʼi jaoks.

·       Masin viib orgaanilise väetise mulda hanijalgkäppade abiga.

·       Hüdrauliline nihkeraam on põhivarustuses, lisavarustusena on saadaval selle automaatne juhtimine CLAASi kaamera kaudu.





Sind võivad huvitada ka need artiklid


Proovisõit

Kioti HX 1201 | Jõud, müra ja omapära

Kioti HX 1201 | Jõud, müra ja omapära

Kioti HX 1201 avaldas testis muljet erksusega. Aga lugege is...

Proovisõit

Fendt 620 Vario: 4 silindrit, 224 hobujõudu, 1 sõiduvahemik

Fendt 620 Vario: 4 silindrit, 224 hobujõudu, 1 sõiduvahemik

Pärast seda, kui mõned „spioonipildid“ olid ilmunud, kuuluta...

Proovisõit

Stoneless ApS kivikoguja Stoneless:  kivide korjamise lõbu

Stoneless ApS kivikoguja Stoneless: kivide korjamise lõbu

Üks inimene juhib traktorit, kaks või kolm inimest korjavad...